603 635 088 Menu mobilnemenu
 

Blog

„Bułeczki cynamonowe” na niedzielne drugie śniadanie
20.02.2017
„Bułeczki cynamonowe” na niedzielne drugie śniadanie

Są pachnące, pyszne, dzieci i dorośli je uwielbiają, szczególnie z mlekiem.
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a na pewno są lepszą alternatywą dla „gotowych” łakoci ze sklepu. Świeżo upieczone znikną zanim zdążą ostygnąć.
Jedna bułeczka to tylko 120 kcal. Zawarty w niej cynamon rozgrzewa, działa antyseptycznie i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki (ok. 300g)
  • szklanka mleka (200ml)
  • ¼ kostki masła (50g)
  • 1/5 kostki drożdży (20g)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli

Do posypania:

  • 3- 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 roztopione łyżki masła

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, roztapiamy w nim masło, a potem dodajemy cukier i drożdże. Czekamy parę minut, aby drożdże zaczęły pracować, a w tym czasie odmierzamy do miski mąkę, do której wbijamy jajo i dodajemy sól oraz przygotowany zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia – wtedy przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Jak wyrośnie, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem. Potem zwijamy ciasto w rulon, który kroimy na 15 „bułeczek”. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Smacznego

« powrót
Ostatnio na blogu
czytaj więcej
I warsztaty dietcoachingowe (4 spotkania)

I warsztaty dietcoachingowe (4 spotkania)
Szczecin, 17 maja 2017 r., godz. 18-20, Gabinet Awo Dietetyka i Coaching, ul. Tkacka 69/9.

czytaj więcej
Rozgrzewająca zupa rybna na wyjątkowo zimny maj

Zimno i deszczowo, więc trzeba się rozgrzać…  A czym najlepiej? Aromatyczną zupą rybną wg receptury naszego przyjaciela Pawła :-)

Strona używa cookies Dowiedź się więcej