603 635 088 Menu mobilnemenu
 

Blog

Pasztet z czerwonej soczewicy na wielkanocny stół
12.04.2017
Pasztet z czerwonej soczewicy na wielkanocny stół

Pachnący, warzywny i zdrowy pasztet na wielkanocny stół. Zasmakuje każdemu i pozwoli pozbyć się wyrzutów sumienia…
Składniki:
‒ 250 g czerwonej soczewicy
‒ 2 szklanki wody
‒ 3 jaja
‒ 2 łyżki oleju
‒ 3 średnie marchewki
‒ 1 cebula
‒ 1 pietruszka
‒ 2 plastry korzenia selera
‒ 3 ząbki czosnku
‒ 2 łyżka koncentratu pomidorowego
‒ natka pietruszki
‒ przyprawy – sól, pieprz do smaku, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, chili, curry, imbir i kurkuma.
Przygotowanie:
Soczewicę dobrze płuczemy, a następnie gotujemy w dwóch szklankach wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do momentu, aż zacznie się rozpadać i powstanie konsystencja puree. W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie warzywa podsmażamy na oleju, gdy zmiękną dodajemy przyprawy w ilościach wg własnego upodobania. Potem łączymy warzywa i puree z soczewicy, dodajemy koncentrat oraz natkę pietruszki. Możemy sprawdzić czy jeszcze doprawić.  Po przestudzeniu dodajemy jaja i dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 st. C. Smacznego

« powrót
Ostatnio na blogu
czytaj więcej
I warsztaty dietcoachingowe (4 spotkania)

I warsztaty dietcoachingowe (4 spotkania)
Szczecin, 17 maja 2017 r., godz. 18-20, Gabinet Awo Dietetyka i Coaching, ul. Tkacka 69/9.

czytaj więcej
Rozgrzewająca zupa rybna na wyjątkowo zimny maj

Zimno i deszczowo, więc trzeba się rozgrzać…  A czym najlepiej? Aromatyczną zupą rybną wg receptury naszego przyjaciela Pawła :-)

Strona używa cookies Dowiedź się więcej